Mezi lidmi již dlouho koluje mýtus, že potraviny mají přímý vliv na vaginální zdraví. V posledních pětadvaceti letech se mě na to vyptávala řada reportérů. Přestože jsem mnohokrát dopodrobna popisovala, proč je přímé spojení mezi střevy a vagínou biologicky nemožné, v médiích se stále dokola objevují zprávy s titulky ve stylu „Chcete mít sladší vagínu? Jezte ananas!“ nebo „Skoncujte s pečivem a zatočíte s kvasinkami“. Zdá se, že pravda – „Vaše vagína nepotřebuje víc než zdravou a vyváženou stravu“ – nezní dostatečně sexy.
Proč mě to tak štve? Domnělé přímé spojení mezi stravou a vagínou ukazuje na naprosté nepochopení způsobu, jakým naše tělo funguje. A fakta jsou důležitá. Tvrzení, že příjem určitých potravin ovlivňuje vůni vagíny, navíc podporuje ohraný a škodlivý mýtus, že na normální, zdravé vagíně je něco špatného. Je to zkrátka obdoba povídaček o výplaších.
Mylné představy o potravinách prospěšných pro vagínu mohou stát za vznikem nezdravého přístupu k dietám a stravovacím omezením – k vaginální ortorexii (poruše příjmu potravy, která se projevuje extrémním zaměřením na potraviny vnímané jako zdravé a odmítáním těch považovaných za škodlivé). Dávno jsem přestala počítat, kolik žen se mi svěřilo, že si už řadu let nedaly zákusek ani sušenku, protože se snaží zbavit kvasinek – a že to k ničemu není. Rozhořčení v těchto hlasech je zcela oprávněné, a navíc dopřát si čas od času kousek dortu nebo sušenku je v pořádku. Pokud vás trápí vaginální zápach, objednejte se k lékaři. V samoobsluze řešení určitě nenajdete.
Mohu jezením ovoce ovlivnit vůni své vagíny?
Vaginální výtok obsahuje epitelové buňky vaginálních stěn, rozkladné produkty zdravých vaginálních bakterií (laktobacilů), hlen děložního hrdla a malé množství transsudátu (tekutiny, která prosakuje mezi buňkami). Tyto informace si můžete osvěžit v druhé kapitole. Pach vagíny nejvíce ovlivňují látky produkované laktobacily. Platí zde to samé jako v případě pokožky – tělesný zápach ovlivňují kožní bakterie, jež odbourávají produkty vyráběné specializovanými potními žlázami.
Potraviny laktobacily nehubí, nepodporují jejich množení ani nemění produkty jejich metabolismu. Aby zkonzumovaná potravina rychle změnila vůni vagíny „k obrazu svému“, muselo by jít o těkavou látku (tedy něco, co se dokáže odpařit a přitom uvolňovat pach), která projde trávicí soustavou a nerozloží se nebo která během tohoto procesu vznikne a pak se dostane do vagíny. Z krevního řečiště sem doputuje nanejvýš nepatrná kapička tekutiny, takže by daná látka musela být nesmírně silná. Nějakým zázračným způsobem by také navíc nesměla být cítit v potu ani v moči. Sečteno podtrženo, k tomu, aby nějaká potravina změnila vůni vagíny, by bylo zapotřebí magie.
Způsobuje konzumace cukru kvasinkové infekce? Má pubické ochlupení nějakou funkci? Scvrkává se vaše vagína, když nemáte sex? Jaká je pravda o HPV vakcíně? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v audioknize Bible vagíny.