Nalijte si na lžíci extra panenský olivový olej a pomalu usrkávejte, jako byste jedli horkou polévku a bylo vám jedno, že působíte nevychovaně. Zanedlouho byste měli ucítit pálení vzadu v krku. To způsobuje sloučenina zvaná oleokantal. Patří mezi fenoly, rostlinné sloučeniny, které při konzumaci účinně stimulují opravné mechanismy našeho těla (obvykle se vyskytují spojené ve formě polyfenolů). Oleokantal má tak silné protizánětlivé účinky, že je srovnatelný s malou dávkou nesteroidního protizánětlivého léku ibuprofenu, avšak bez jakýchkoli vedlejších účinků.
Kouzlo extra panenského olivového oleje
Extra panenský olivový olej je základní potravinou středomořské stravy a příznivci takového jídelníčku vykazují nižší výskyt Alzheimerovy choroby. Svou roli zde může sehrát i oleokantal – ukázalo se totiž, že je schopen pomoci mozku zbavit se amyloidových plaků neboli lepkavého proteinu, který se při Alzheimerově chorobě hromadí v toxickém množství.
Oleokantal zvyšuje aktivitu enzymů rozkládajících tyto plaky. Rozsáhlé dlouhodobé studie prokázaly, že konzumace až jednoho litru týdně chrání mozek před poškozením (a dokonce zlepšuje kognitivní funkce). A pokud by vám to nestačilo, extra panenský olivový olej také v tukové tkáni prokazatelně blokuje enzym jménem syntáza mastných kyselin, který vytváří tuk z přebytečných sacharidů ve stravě.
Kromě oleokantalu jsou extra panenské olivové oleje bohatým zdrojem mononenasycených tuků, což jsou zdravé tuky chránící cévy a játra, a dokonce vám mohou pomoci zhubnout. Jedna čajová lžička obsahuje deset procent doporučené denní dávky vitaminu E. Vitamin E je antioxidant chránící tukové struktury v těle (například mozek) před účinky stárnutí.
Nicholas Coleman, jeden z hrstky světových oleologů specializující se na výrobu prvotřídních extra panenských olivových olejů, prozradil pár tipů, jak poznat ten správný olej. Kvalita oleje nijak nesouvisí s jeho barvou. Olej nejlépe posoudíme podle chuti. V dobrém extra panenském olivovém oleji bychom měli cítit trávu, nikoli mastnotu. Oleokantal dodává panenskému olivovému oleji štiplavou příchuť, a podle ní lze odhadnout, kolik této látky olej obsahuje. Silnější oleje mohou být tak ostré, že se z nich můžete až rozkašlat – což je vlastně měřítkem kvality! Až ochutnáte olej, který vás donutí zakašlat třikrát, můžete si být jisti, že jste našli to pravé, a mozek vám za to poděkuje.
Jak se používá?
Extra panenský olivový olej by měl být hlavním olejem ve vašem jídelníčku. Nebojte se ho používat v hojném množství do salátů, na vajíčka i jako zálivku. Dbejte na uchovávání v láhvi, která ho bude chránit před světlem (tmavé sklo nebo plechovka), a skladujte ho v chladu a suchu.
Chcete-li se dozvědět více i o dalších 9 geniálních potravinách, které vám pomůžou v boji proti únavě, špatné náladě, mozkové mlze a demenci, mrkněte se na audioknihu Geniální potraviny.